Zapraszam na…

DSC_9107

Toskańskie ciastka, które może nie wyglądają jak milion dolarów ale jeśli lubicie chrupiące nieco rustykalne smaki to z pewnością przypadną wam do gustu…Polecam nade wszystko do mleka lub porannej kawy…Diabelnie proste do wykonania ze składników powszechnie dostępnych a więc nie pozostaje nic innego jak zakasać rękawy i do dzieła!

Składniki:

3 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1 szklanka migdałów
3 jajka średniej wielkości
10 dkg miękkiego masła
1 łyżeczka proszku do pieczenia
odrobina esencji waniliowej lub olejku migdałowego do smaku
szczypta soli

Wykonanie:
1. Migdały prażymy na suchej patelni o.k 5 minut uważając by nie przypaliły się, odstawiamy do ostudzenia.
2. Masło ucieramy mikserem z cukrem na puszystą masę. Następnie wbijamy po kolei jajka i dalej miksujemy. Nie przejmujcie się jeśli porobią się małe grudki, gdy dodamy mąkę znikną.
3. Do masy dodajemy przesianą mąkę ( ja użyłam całych 3 szklanek ale może zdarzyć się, że jeśli ciasto będzie strasznie klejące będziemy musieli dosypać jej troszkę więcej lub mniej; wszystko zależy od wielkości jajek jak również od jakości użytej mąki), proszek do pieczenia, esencję waniliową lub olejek i szczyptę soli.
4. Wszystko wykładamy na deskę i zagniatamy do połączenia składników.
5. Dosypujemy migdały i wgniatamy w powstałe ciasto.
6. Formujemy 4 wałeczki średnicy 4-5 cm i spłaszczamy je ręką aby otrzymać owalny kształt. Każdy smarujemy rozbełtanym jajkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 25 minut.
7. Po tym czasie wyciągamy wałki, jeszcze gorące kroimy bardzo ostrym nożem (to ważne! ze względu na dosyć twarde migdały) na ukośne plastry grubości ok. 1,5 – 2 cm i wkładamy jeszcze do piekarnika na 8-10 minut aby apetycznie się zrumieniły.
8. Wyciągamy i studzimy na kratce lub desce.

DSC_9140

DSC_9160

DSC_9120

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s