Bajka o Marchewce

marchewki

Lubię warzywa…wszystkie bez wyjątku…ale moja córka już niekoniecznie i choć jak na razie bajka o wirusach, które uciekają przed witaminami działa, muszę jednak nieźle nagimnastykować się aby moja latorość zechciała choćby spojrzeć na talerz z warzywami, nie mówiąc już o degustacji…zwykle konwersacja zaczyna się od słów:


– Mamo co to jest??? – patrząc w talerz – Nie lubię tego!
– Nawet nie spróbowałaś, skąd wiesz, że nie lubisz?
– Ale powąchałam! Nie lubię tego!
– Spróbuj chociaż jedną łyżkę jeśli będzie wstrętne to zostawisz – nie odpuszczam…
– Hmm, o.k! ale jedną łyżkę dobrze???
– Zgoda…
słychać odgłos siorbania i mlaskania…
– Mamo!!! no całkiem niezła jest ta zupa, wiesz?
– Wyobraź sobie, że wiem – odpowiadam
– A wirusy nie lubią tej marchewki, prawda???
– Nie cierpią po prostu – mówię już uśmiechając się od ucha do ucha i obserwuję jak zupa znika w brzuchu mojej córki…

Takie negocjacje są na porządku dziennym zapewne nie tylko w moim domu…i chociaż droga prowadząca do wyrobienia dobrych nawyków żywieniowych nie często usłana jest różami, grunt to się nie poddawać i zachęcać dziecko do testowania nowych smaków a nuż stanie się miłośnikiem kremu z marchewki i soczewicy 😉

Sfotografowanie zupy kremu nie należy do zadań łatwych ale zapewniam, że smak rekompensuje kiepskie kadry…słodki, kremowy smak prawdopodobnie przypadnie do gustu zwłaszcza dzieciom choć przyznam się szczerze, że podczas zdjęć trzy razy musiałam uzupełniać miseczkę…Przepis pochodzi z bloga mojego guru, z którym gotuję już dobre 5 lat i nigdy się nie zawiodłam (no może raz ale to kwestiasmaku – prawda Asiu?? ;))

Zupa z marchewki i soczewicy

Składniki
ok. 6 porcji

• 4 średnie marchewki (około 700 g)
• 2 łyżki oliwy z oliwek lub oleju roślinnego
• 1 cebula
• 2 – 3 pełne łyżki masła
• 1 łyżka świeżo startego imbiru (ja pominęłam)
• 200 g czerwonej soczewicy
• sól morska i świeżo zmielony pieprz
• 3 łyżki puree pomidorowego
• 1,5 litra gorącego bulionu jarzynowego
• 1 szklanka mleka lub więcej dla odpowiedniej konsystencji zupy

Przygotowanie

• Marchewkę obrać, opłukać i pokroić na 2 – 3 cm kawałki. W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę z oliwek, zeszklić cebulę nie rumieniąc. Dodać masło i imbir jeśli używamy i podgrzewać przez około pół minuty na małym ogniu.
• Dodać marchewkę i smażyć przez około 5 minut, mieszając od czasu do czasu. Następnie dodać soczewicę, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, smażyć mieszając od czasu do czasu przez kolejne 3 minuty.
• Dodać puree pomidorowe, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około 15 – 20 minut, aż marchewka i soczewica będą miękkie.
• Zmiksować na gładki mus, dodać mleko i jeszcze raz zmiksować. Dolać więcej mleka,gdyby zupa była za gęsta.
• Zupę podawać gorącą, z ugotowanym makaronem lub ryżem.

bajka o marchewce12

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s